Inspiration

Marta tog sin passion för tapas till Umeå

Från Spanien till Umeå – en flytt på närmare 400 mil. Med sig packade hon en unik förmåga att förvalta hembygdens matkonst. Här berättar Tapas Bar Delis hyllade kock, Marta Ramiro Guisado Norén, om sin stora kärlek till klassiska spanska smårätter.

Ett himmelskt tefat med vitlöksdoftande champinjoner, en löksoppa smaksatt med öl, alltsammans ackompanjerat av räkor med bröd och ett lättdrucket vin.

Det sägs att den som en gång upplevt en äkta tapasrunda omöjligt kan glömma det. Och handen på hjärtat, visst är det lätt att drömma sig bort till en sylta någonstans i de spanska gränderna så här års? Kanske inte minst när du befinner dig någonstans mellan Tegsbron och Plaza, med snön piskande i ansiktet och snowjoggsen uppdragna över knäna, är det lätt att glömma bort att en äkta tapasrunda inte nödvändigtvis behöver upplevas i Sydeuropa.

Smakerna är nämligen desamma här, närmare 400 mil norrut. Tacka Marta Ramiro Guisado Norén för det. 40-åringen, som är född och uppvuxen i Extremadura i Spanien, flyttade till Sverige för 13 år sedan. Sedan 3,5 år tillbaka är hon kock på populära Tapas Bar Deli på Storgatan 44 i Umeå.

– Jag har jobbat i Barcelona och Sevilla, och hamnade här tack vare min man som är från stan, berättar Marta.

– De första åren jobbade jag på Universum, men när jag hörde att Petter (Thylin, chef på Tapas Bar Deli) ville göra om i restaurangen hörde jag av mig direkt. På den vägen är det. En väg jag aldrig ångrat, säger hon med ett leende.

Jag gillar tapas eftersom man får smaka många olika rätter utan att det blir för dyrt

Tapas skiljer sig oftast mellan olika landsändar. Martas hemvist Extremadura är ett högslättsområde med många höjdryggar och är därmed lämpat för får- och svinskötsel. Den iberiska skinkan och Pata de Negra görs här av grisar som bara fått äta ekollon. Härifrån berättar hon att hon hämtat inspiration till många rätter på menyn, medan andra godbitar – såsom den populära Västerbottensosten, gjord på lokal komjölksost – är hämtat alldeles runt knuten.

– Jag gillar tapas eftersom man får smaka många olika rätter utan att det blir för dyrt. Går du på en vanlig restaurang provar du bara en eller kanske två rätter, säger Marta.

Ska hon välja ut några personliga favoriter bland klassikerna på menyn blir det till exempel Gambas al Ajillo (vitlöksfrästa räkor) och Mejillones de Picadillo a la Vinagreta (marinerade musslor, vinäger och grönsaker).

– Det är alltid gott, oavsett hur hungrig du är, säger Marta med ett leende.

Vad är det viktigaste när man gör tapas?

– Definitivt råvarorna, att de är fräscha och bra. Framförallt när det kommer till räkor och musslor. Det är också viktigt att välja en riktigt bra olivolja. Där går det inte att fuska, säger Marta.

Boka bord

Måndag – lördag: från kl. 17.00

Servering till 22.00

Söndag: stängt